Willem Mook begon zijn studie hoofdvak luit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Toyohiko Satoh. Hij vervolgde deze studie bij Anthony Bailes aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, waar hij in 1983 zijn einddiploma behaalde. Voortgezette training ontving hij onder meer bij Eugen Dombois, Robert Spencer, Paul O’Dette en Hopkinson Smith. In deze jaren 1980 ontwikkelde hij zijn voorliefde voor de polyfonie van de vroege Renaissance in de Capella Josquinina o.l.v. Rebecca Stewart.

In de periode volgend op zijn conservatoriumstudie was hij een van de stuwende krachten binnen het bestuur van de Nederlandse Luitvereniging. Met Louis Peter Grijp organiseerde hij i.s.m. het Holland Festival Oude Muziek het Internationaal Luit Symposium Utrecht 1986. Hij was medeoprichter van het Susato Collectief te Zutphen, een samenwerkingsverband van specialisten op het gebied van oude muziek en dans.

Naast zijn werk als luitdocent en uitvoerend musicus studeerde Willem Mook muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1994 afstudeerde op arrangementen voor luit van muziek van Josquin des Prez.
Ondertussen bouwde hij als luitist een rijke podiumervaring op als solist, begeleider en ensemble musicus. Hij trad op in vele Europese landen, in Marokko en Zimbabwe, en voor radio en tv.

Voor de Stichting Spaarne Muziek organiseerde hij een aantal Luit & Gitaar Festivals, waarin vele professionele- en amateur-spelers zich in Haarlem aan een breed publiek presenteerden.
Willem Mook’s CD Proba me Deus met muziek van Constantijn Huygens en tijdgenoten, samen met de zangers Harry van Berne en Jasper Schweppe, is internationaal met veel bijval ontvangen. Meer recente CDs maakte hij met het Hemony Ensemble en met Quadrivium.

In september 2013 verscheen zijn nieuwe dubbel-CD met de titel Resveillez vous, geheel gewijd aan de werken van Nicolas Vallet (c.1583-c.1645).
De eerste CD omvat Vallet's integrale Een en twintich Psalmen Davids (Amsterdam 1615) ; de tweede CD bevat een selectie van werken voor luit solo en Vallet's muziek voor luitkwartet uit Secretum musarum (Amsterdam 1615-1618).
Willem Mook is initiatiefnemer en producent van dit project. Hij begeleidt de psalmen op 10-korige luit en basluit en interpreteert de luitsolo composities. [Zie ook Menu CDs]

Als luitleraar heeft Willem Mook een omvangrijke lespraktijk in zijn woonplaats Haarlem en in Deventer. Naast zijn individuele leerlingen coacht hij ook diverse oude muziek ensembles. Ook geeft hij leiding aan twee Haarlemse ensembles, die zich toeleggen op vokale muziek uit de Renaissance.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Alle rechten voorbehouden Willem Mook 2000-2012 - All rights reserved Willem Mook 2000-2012